Opnå bedre arbejdsmiljø med bæredygtig kontorindretning

Opnå bedre arbejdsmiljø med bæredygtig kontorindretning

– inviter naturen indenfor

Et godt arbejdsmiljø er forudsætningen for at præstere godt på arbejdet – og helt generelt at have det godt.

Det kan de færreste være uenige i. Udfordringen består i at få det til at gå i opfyldelse.

Vi har efterhånden hjulpet en lang række danske virksomheder med grøn kontorindretning – og har derigennem oplevet, hvordan bæredygtig indretning har en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet.

I dette indlæg bruger vi begrebet ’bæredygtig indretning’, selvom begrebets betydning er under stor debat i disse dage. Derfor skal vi understrege, at alle formuleringer om bæredygtig indretning er baseret på førende undersøgelser samt personlige erfaringer.  

Hvad er et godt arbejdsmiljø, og hvorfor er det vigtigt?

Et godt arbejdsmiljø er, helt forsimplet, et sted, hvor medarbejdere trives og føler sig trygge. Det indebærer både fysiske og psykiske faktorer som ergonomi, luftkvalitet, social støtte, bæredygtig indretning og meningsfuldt arbejde.

Et godt arbejdsmiljø er utroligt vigtigt, da det bl.a.:

 • Øger produktiviteten
 • Øger motivationen
 • Reducerer sygefravær

Det er bl.a. dokumenteret ved dette studie, der viste både øget produktivitet og generelt ambitionsniveau, samt andre studier, der viser både markant lavere medarbejderudskiftning, færre fejl og uheld på arbejdet, samt markant flere jobansøgninger til virksomheder med ry for godt arbejdsmiljø.

Godt psykisk arbejdsmiljø – 3 kendetegn

Et godt psykisk arbejdsmiljø kendetegnes primært ved en følelse af tryghed. Den kan fostres på bl.a. følgende 3 måder:

 1. Kommunikation og åbenhed mellem medarbejdere og ledelse. Medarbejdere skal uden tøven kunne udtrykke både bekymringer og idéer til kollegaer på alle organisationsniveauer.
 2. Anerkendelse og værdsættelse for arbejdsindsatsen. Anerkendelse skaber motivation og trivsel på arbejdspladsen – og bør ikke spares på.
 3. Konstruktiv konfliktløsning og positivt samarbejde mellem kolleger. Konflikter kan ikke undgås, men der er stor forskel på, hvordan de løses. Ofte ligger den gode konfliktløsning også gemt i det generelle samarbejde mellem kollegaer.

Læs mere om psykisk arbejdsmiljø her – hvor du også kan få hjælp, hvis du oplever udfordringer med ovenstående.

Godt fysisk arbejdsmiljø – 3 kendetegn

Et godt fysisk arbejdsmiljø er primært kendetegnet ved en følelse af fysisk velvære, når man er til stede på arbejdspladsen. Fysisk velvære kan øges på bl.a. 3 følgende måder:

 1. Ergonomiske møbler, der støtter korrekt kropsholdning og bevægelse for at forebygge belastningsskader.
 2. Grønne omgivelser og lys kontorindretning, der bl.a. kan opnås gennem indendørs planter og indendørs træer. Dette gennemgår vi i detaljer i vores indlæg om moderne kontorindretning.
 3. God ventilation og belysning. Dårlig luftkvalitet eller utilstrækkelig belysning kan påvirke medarbejderes trivsel og produktivitet negativt.

Du kan læse mere om den nyeste forskning på fysisk arbejdsmiljø på NFA’s (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) hjemmeside, hvor forskellige studier og teorier jævnligt testes.

Hvad er bæredygtig indretning?

Bæredygtig indretning omfatter indretningstilgange, der tager hensyn til miljøet og dermed så vidt muligt bruger bæredygtige elementer. Her er møbler, planter og indretningens materialer de vigtigste knapper, vi kan skrue på.

Generelt skal vi med bæredygtig indretning så vidt muligt bruge langtidsholdbare møbler i indretningen, så vi dermed sjældent skal skifte ud.

Samtidig kan vi, i stedet for at bruge levende planter, bruge præserverede planter, der holder i mange år. 

Grøn bæredygtig indretning hos kunder med masser af grønne planter og lyse omgivelser

Sådan giver bæredygtig indretning bedre arbejdsmiljø

Bæredygtig indretning kan forbedre arbejdsmiljøet på flere måder:

 1. Først og fremmest er der den positive psykiske faktor, at virksomheden har et godt miljømæssigtaftryk på omverden. Det har stor betydning som medarbejder at være et sted, der bidrager positivt.
 2. Bæredygtig indretning, der oftest giver mere naturlig belysning og ventilation, reducerer behovet for kunstig belysning og klimakontrol. Det sparer både energi og gør det mere behageligt at være på arbejdspladsen.
 3. Bæredygtig indretning, som ofte kendetegnes ved grønne og naturlige elementer i indretningen, har en beroligende effekt og reducerer stressniveauer blandt medarbejdere.

4 konkrete tips til mere bæredygtig indretning

Vi har nu gennemgået kendetegnene for bæredygtig indretning – men vi skal også have det konkretiseret med handlingsorienterede tips:

 1. Brug så vidt muligt naturlige materialer, når du indretter kontor. Køb hellere for mange end for få planter. Køb møbler af FSC-certificeret træ. Begræns materialer som plastic.
 2. I stedet for at købe helt nye møbler og materialer kan du gå på genbrugsjagt og spare både affald og penge.
 3. Få mere lys i indretningen ved at begrænse brugen af møbler og vælge lokaler med rig adgang til naturligt lys. Når du begrænser antallet af møbler, har medarbejderne også mere plads.
 4. Optimer belysning og klimakontrollen ved at bruge energieffektive LED-lys og programmerbare termostater. Dette reducerer energiforbruget og sparer penge på lang sigt.

Konklusion: Brug for rådgivning til mere bæredygtig indretning?

Så hjælper vi dig gerne. Vi har stor erfaring med at rådgive virksomheder om bæredygtig indretning – herunder valg af præserverede kontorplanter, der ikke skal udskiftes og dermed lever op til flere bæredygtighedsprincipper – ligesom de er prisvenlige. 

Kontakt os gerne direkte eller gå på opdagelse blandt vores præserverede planter.

Oprettet d.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar