Indretning af kontorarbejdsplads

Indretning af kontorarbejdsplads

- inspiration til kontormiljø, møbler og grøn indretning

Indretning af kontorarbejdspladsen ses i nogle tilfælde (desværre) som noget, ”der bare lige skal ordnes”. Men i det lange løb er der en række risici ved denne ’laissez faire’ tilgang – både for virksomheden og den ansatte.

Indretningen af arbejdspladsen, herunder særligt miljøet ved og omkring skrivebordet, har nemlig stor indflydelse på både produktivitet, trivsel og sygefravær.

I dette indlæg gennemgår vi, hvordan arbejdsindsats og indretning er tæt forbundne – og hvordan særligt grøn indretning har stor betydning for effekten af det daglige arbejde.

Hvilke elementer skal der være styr på i den overordnede kontorindretning?

Kontorindretning omfatter flere ting, herunder bl.a.:

 • Selve kontorarbejdspladsen – bordet, hvor du arbejder
 • Kontormiljøet: Lys, luft, lyd, møbler og planter omkring dig

En kontorarbejdsplads med lyse møbler og grønne planter giver den bedste indretning
I dette indlæg har vi særligt fokus på indretning af den enkelte medarbejders arbejdsplads, mens du kan få mere overordnede tips til kontormiljøet i vores indlæg om moderne kontorindretning.

Krav til indretning af kontorarbejdsplads

Selve kontorarbejdspladsen, hvor medarbejderen udfører sit arbejde, er det absolut vigtigste sted at sikre først og fremmest korrekt ergonomisk indretning – men også et pænt, rent og behageligt arbejdssted.

Det er her, medarbejderen udfører sit arbejde – og der skal derfor være styr på følgende:

 • Et ergonomisk korrekt bord og tilhørende stol, der passer til den enkelte medarbejders statur og behov
 • God plads til nødvendige arbejdsredskaber som f.eks. computer og ekstra skærme
 • Plads til enkelte personlige ejendele som f.eks. billeder af familien og mindre planter
 • Plads til korrekt fysisk udfoldelse – tilstrækkelig højt til loftet (2,5 meter) og tilstrækkelig gulvplads (minimum 7 kvm)
 • Rigeligt med lys og godt udsyn til omgivelserne

Derudover skal der være de rette faciliteter i nær afstand fra medarbejderens arbejdsplads – som f.eks. toilet, køkken og spiserum.

Alt i alt skal kontorarbejdspladsen passe til det arbejde, medarbejderen skal udføre – ligesom der skal være de nødvendige faciliteter til at holde gode pauser og generelt have det godt på arbejdet.

Der findes faktisk officielle krav til kontorarbejdspladsen, som du kan læse mere om på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Hvordan skal det omkringliggende kontormiljø se ud?

Èn ting er selve arbejdspladsen/skrivebordet. Men det omkringliggende kontormiljø har naturligvis også en markant betydning for både trivsel og produktivitet på arbejdet.

Og så melder det naturlige spørgsmål sig:

 • Hvordan laver man et kontormiljø, der understøtter den gode kontorarbejdsplads?

Det er bevist i efterhånden en lang række undersøgelser, at inspiration fra naturen skaber de bedste og sundeste kontormiljøer.

Og rent logisk giver det mening: Hvor mærker vi oftest roen falde over os? De fleste vil svare ved vandet, i skoven eller ved naturområder generelt.

Indretning af kontorarbejdsplads

Fordele ved grøn indretning på kontoret

Når vi drager inspiration fra naturen, er det først og fremmest ved at inddrage planter og bruge møbler af naturlige materialer.

Men det er også ved at bygge indretningen op om runde former. Tænk over det, næste gang du går en tur ved vandet eller i skoven. Hvor mange skarpe kanter støder du på?

De fleste kan lide at være omgivet af flotte, grønne planter, når de sidder på en kontorarbejdsplads i 8 timer om dagen. Men det æstetiske element er ikke den eneste fordel.

Nej, faktisk giver grønne, naturlige omgivelser beviseligt følgende fordele:

Konklusion: Hvordan ser den gode kontorarbejdsplads ud?

Den gode kontorarbejdsplads består altså af:

 • En god, ergonomisk korrekt arbejdsplads (bord, stol og PC tilpasset dine behov) med rigelig plads.
 • Grønne og lyse omgivelser – præget af planter (f.eks. naturtro kunstige planter, hvis du prioriterer et lavt vedligeholdelsesniveau), naturlige materialer og vinduesudsyn til omverden
 • Gode toilet, spise- og pausefaciliteter
 • Gode kollegaer, god atmosfære og god stemning – et godt psykisk arbejdsmiljø

Vi er eksperter i punkt nummer 2 – og hjælper dig gerne med at finde ud af, hvordan du bedst muligt kan integrere grøn indretning på din arbejdsplads. Få evt. mere inspiration på vores side om kontorbeplantning.

Oprettet d.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar